Met deze 5 tips verloopt uw badkamerrenovatie vlot!

Een badkamer renoveren: waar beginnen ?

Wie ontevreden is over zijn badkamer, herkent het verhaal. Uw huis ziet er piekfijn uit, alleen uw badkamer is niet meer helemaal mee. Steeds meer ergert u zich aan uw ouderwetse bad en verlangt u naar een stijlvolle douche. U droomt ervan om uw alleenstaande wastafel in te ruilen voor een praktische dubbele wastafel.

Bent u wel tevreden met de stijl van uw badkamer, maar is die door een verandering in uw levenssituatie niet meer aangepast aan uw behoeften? Ook dan dringt een herinrichting van uw badkamer zich op.

Ook wie volop aan het renoveren is, weet dat een badkamer een moeilijk aan te pakken ruimte kan zijn. Het technische aspect kan uitdagend zijn, maar ook een praktische, creatieve inrichting ligt niet altijd voor de hand.

Kortom, bij een badkamerrenovatie  komt vaak meer kijken dan u had gedacht. Onvoorziene problemen kunnen de kop op steken, om niet te spreken over onverwachte kosten. Lees daarom verder en ontdek hoe u uw badkamerrenovatie snel en vlot laat verlopen!

Bekijk hieronder een voorbeeld van een een badkamerrenovatie. Dat wordt nog jaren genieten.

voor en na badkamerrenovatie

STAP 1: Voorbereiding

Een belangrijk aspect van een vlotte badkamerrenovatie is voorbereiding. Precies weten welke stijl uw badkamer moet hebben (modern, klassiek, landelijk), maakt het veel makkelijker om het bos door de bomen te zien. Ga daarom eens een kijkje nemen bij buren of vrienden, blader door enkele folders en ga het net op!

De vrijheid die u krijgt bij een volledig schone lei, kan overweldigend zijn. Daarom is het belangrijk goed na te denken over wat in uw gerenoveerde badkamer moet komen – en wat niet.

Denk ook goed na over de praktische kant. Wie graag uitgebreid in bad gaat, wil misschien een luxebad. Wie het liefst een snelle douche neemt, zal investeren in een kwaliteitsdouche. Moet u ’s nachts vaak naar het toilet? Overweeg om er eentje in uw nieuwe badkamer te plaatsen.

Heeft u al een goed zicht op hoe uw ideale badkamer er moet uitzien? Maak een moodboard, waarbij u foto’s op een groot papier of op een prikbord vastmaakt. Zo heeft u meteen een overzicht van de gewenste stijl.

Tip: Op het sociale media kanaal Pinterest vindt u heel wat  inspiratie voor uw nieuwe badkamer.

STAP 2: Budget

Een essentieel onderdeel van een geslaagde badkamerrenovatie is het budget. Wanneer men volop opgaat in hoe het resultaat er moet uitzien, kan men het budget snel uit het oog verliezen. Daarom is het vitaal dat u op voorhand een budget opmaakt en u zich daar zo veel mogelijk aan probeert te houden.

De kostprijs bij een badkamerrenovatie is ook afhankelijk van met welk materiaal u werkt en voor welke badkamermeubels u kiest.
Wie met de meest recente innovaties in technologie wil werken, moet ook rekening houden met een hoger prijskaartje.

Als u zelf aan de slag gaat, houdt u ook het best rekening met een buffer in het budget. Tenzij u een expert bent, bestaat de kans dat er onvoorziene kosten opduiken, zoals bijvoorbeeld een leiding die onverwacht toch moet vervangen worden.

Heeft u liever op voorhand een concrete prijsraming, dan neemt u het best een expert in badkamerrenovaties in de arm. Vraag uw vrijblijvende offerte bij Nieuwbad en start uw badkamerrenovatie.

STAP 3: Materialen

Bij het opstellen van uw moodboard of het researchen naar uw droombadkamer, heeft u waarschijnlijk niet alleen gedacht aan de uiteindelijke look van uw gerenoveerde badkamer, maar ook aan de materiaalkeuze en gewenste sanitaire toestellen.

De keuze is groot. Niet alleen moet u beslissingen maken over het sanitair, maar ook over de vloer-, wand- en plafondafwerking.Gaat u voor wandtegels of waterbestendige verf?

  • Gaat u voor wandtegels of waterbestendige verf?
  • Kiest u voor een speciaal type laminaat of voor vloertegels?
  • Wordt het een bad, inloopdouche of douchecabine?

Bij een inloopdouche moet u ook rekening houden met een groter aantal wandtegels dan bij een douchecabine. Hoe belangrijk is het onderhoudsgemak van uw badkamermeubels en kamerafwerking voor u? Is maatwerk nodig voor uw badkamer? Hou dan ook rekening met een mogelijk duurder prijskaartje.

STAP 4: Indeling

Nu u zich duidelijk kan inbeelden hoe uw badkamer er na de renovatie moet uitzien en u een goede inschatting kunt maken over de kosten, kunt u een  grondplannetje maken.

De meeste badkamermeubels en sanitaire toestellen hebben standaardafmetingen. Op een A4-blaadje kunt de oppervlakte van uw badkamer uittekenen. Maak ook kaartjes met de afmetingen op schaal van uw gewenste badkamermeubels en probeer een aantal indelingen uit. Zo krijgt u meteen duidelijk te zien hoe uw badkamer eruit zal zien.
Wie heel visueel is, kan de indeling van zijn badkamer op maat uitknippen in krantenpapier. Zo kunt u eens rondwandelen in uw gerenoveerde badkamer.

Bij het op zoek gaan naar materialen, houdt u er ook het best rekening mee dat u misschien niet meteen de perfecte meubels of sanitaire toestellen vindt. Ga daarom tijdig een kijkje nemen, zodat uw planning niet in het gedrang komt. Hou hierbij ook rekening met de eventuele levertijd.

grondplan badkamer

STAP 5: Het echte werk


Wie maar één badkamer in huis heeft, wil natuurlijk niet te lang spenderen aan de renovatie van de badkamer. Als u de vorige stappen nauwkeurig probeert te volgen, komt u waarschijnlijk niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Toch kan het renoveren van uw badkamer veel simpeler: laat u bijstaan door een expert in badkamerrenovaties. Bij Nieuwbad bent u in goede handen! Wilt u weten hoe Nieuwbad de renovatie van uw badkamer aanpakt? Ontdek ons Nieuwbad concept  of blader eens door onze uitgevoerde badkamerrenovaties.

Badkamer, keuken, een verdieping
of een volledige woning renoveren?