Bezwijk voor de charmes van een landelijke badkamer!

Wat is een landelijke badkamer?

De landelijke badkamer is terug van weggeweest! Het begrip landelijke badkamer is een verzamelterm voor een ruim gamma aan verschillende stijlen die altijd een belangrijk kenmerk delen.

Zij creëren namelijk een warme en gezellige badkamer waar het fijn vertoeven is. Of u nu kiest voor een klassieke retro badkamer of een badkamer in een moderne, landelijke stijl, er zijn tal van mogelijkheden om deze sfeer te creëren afhankelijk van uw eigen smaak.

In dit artikel zetten we de meest opvallende kenmerken van een landelijke badkamer op een rijtje aan de hand van tips en inspiratie foto’s.

Wat is een landelijke badkamer: kenmerken

De verschillende elementen hieronder maken deel uit van een landelijke badkamer.

Een houten lambrisering

Een van de meest karakteristieke kenmerken van een landelijk interieur is een lambrisering. Die beslaat doorgaans een derde van de wand en is vervaardigd uit houten planken of panelen.

Die worden vaak geverfd in een offwhite tint om zo het landelijke gevoel te versterken. Ook tegels worden hiervoor gebruikt. Het raamwerk krijgt vaak dezelfde kleur als de lambrisering. Dat geeft het interieur iets rustgevends en maakt de ruimte tegelijk groter.

Landelijke kleuren

Het kleurenpalet van landelijke badkamers beperkt zich tot natuurlijke en zachte kleuren. Zo wordt er meestal gebruik gemaakt van aardetinten en zandkleuren in combinatie met offwhite.

Gebruik nooit spierwit of harde, felle kleuren. Die laten een steriele en kille indruk na, wat niet de bedoeling is bij een landelijke badkamer. Wilt u toch iets meer kleur? Kies dan voor zachte pasteltinten.

Landelijke badkamermeubels

Landelijke meubels herkent u aan hun eenvoudige vormgeving. Ze lijken ambachtelijk vervaardigd en stralen een zekere charme uit door hun imperfectie. Bij een landelijk interieur staat elk meubel op zich, dus het maakt niet uit als uw kasten uit andere collecties komen.

U kunt gerust klassieke stukken combineren met nieuwe meubels. Dit maakt uw landelijke badkamer niet alleen goedkoper, maar het zorgt ook voor een unieke toets.

Een vrijstaand bad

Wilt u voluit gaan voor een landelijke stijl en heeft u de ruimte en het budget, overweeg dan zeker om een vrijstaand bad te plaatsen in uw badkamer. Al dan niet op mooie pootjes is dit een lust voor het oog!

Landelijke badkamers: inspiratie en ideeën opdoen

 • Hoe doet u inspiratie op voor uw landelijke badkamer? Wij zetten enkele tips om ideeën te verzamelen of vast te leggen voor u op een rijtje.

  • U bent zeker niet de eerste of de laatste die aan het renoveren slaat. Vraag daarom raad aan anderen en leer van hun fouten.
  • Laat u daarnaast inspireren door vakbladen en tijdschriften en zoek online op woonsites en op virtueel prikbord Pinterest naar inspirerende voorbeelden en ideeën.
  • Maak tevens een moodboard. Verzamel kleurenstalen en plaatjes van producten en materialen die u mooi vindt en plak ze op een groot blad papier met een plattegrond van uw badkamer. Het is een prima hulpmiddel om uw ideeën duidelijk te maken aan uw badkamerspecialist.
  • Ga ook eens neuzen in het aanbod interieurboeken van uitgeverijen als Taschen en Lannoo.
  • Breng een bezoek aan beurzen als Batibouw (februari/maart, Brussel), Bouw & Reno (januari, Antwerpen) en BIS (oktober, Gent).

Uw landelijke badkamer met Nieuwbad

 • Al meer dan 15 jaar renoveren wij elke week gemiddeld één badkamer! Had u graag wat inspiratie opgedaan voor uw landelijke badkamer? Bekijk dan zeker enkele voorbeelden van onze recente projecten.

  Nieuwbad komt ook graag ter plaatste langs om een offerte op te maken en u de nodige tips en ideeën aan te reiken om uw droombadkamer waar te maken.

Ontdek onze realisaties

Al meer dan 18 jaar actief in de projectontwikkeling en renovatie-sector

Badkamer, keuken, een verdieping
of een volledige woning renoveren?